سرامیک پیزوالکتریک به عنوان یک مبدل الکتریسیته به حرکت یا نیرو کاربرد گسترده ای به عنوان عملگر یا سنسور دارند. این نوع سرامیک بدلیل ساختار بلوری خاص خود، در مواجهه با میدان الکتریکی، از خود تغییرشکل نشان میدهد. 

در این حالت سرامیک پیزو میدان الکتریکی را به جابجایی تبدیل میکند. اگر یک عامل خارجی از این حرکت جلوگیری کند، نیروی مقاومی متناسب با میدان الکتریکی تولید خواهد شد و سرامیک به عنوان مبدل الکتریسیته به نیرو عمل خواهد کرد. این خاصیت پیزوالکتریسیته در ساخت انواع عملگرهای نانو و التراسونیک کاربرد دارد.

نکته جالب در مورد سرامیکهای پیزو این است که آنها قادرند معکوس این خاصیت را نیز نشان دهند. یعنی میتوانند نیرو یا حرکت را به سیگنال الکتریکی تبدیل کنند. این خاصیت سرامیکهای پیزو را به عنوان حسگر معرفی میکند.

برخی از کاربرد های سرامیک های پیزو الکتریکی خمشی:

سرامیک های پیزوالکتریک خمشی کاربردهای بسیار وسیعی در صنعت، تجهیزات الکترونیکی و پزشکی دارد. ترانسمیترهای الکترومکانیکی، سوییچ های رادیویی، سمعک، میکروعملگرها،میکرو شیرها از جمله تجهیزاتی هستند که از این عملگرها بهره می برند.

پیزو تیوب

اسکنر های پیزو تیوب سیلندر های دایره ای نازکی هستند که دارای  چهار الکترود خارجی می باشند زمانی که ولتاژ به هریک از این الکترود ها اعمال شود دیواره عملگر تغییر اندازه داده و باعث انقباض عمودی و انحراف جانبی بزرگی در لبه سیلندر می شود.همچنین از الکترود جانبی نیز می توان جهت جابجایی های عمودی یا دورانی استفاده نمود.

برخی از کابردهای عملگرهای پیزو تیوب Piezo tube:

اسکنر های پیزو تیوب بطور گسترده در میکروسکوپ های روبشی استفاده می شود همچنین در کشش مقاطع فیبر های باریک، اسکن پرتو لیزر و… کاربرد دارد.